Transformatie Mariabouw Oudenbosch

Categorie
Kantoren, Monumenten en Transformaties, Woningbouwprojecten, Zorg
Over dit project

De Mariabouw is eigendom van Woonkwartier en maakt onderdeel uit van het Religieus Erfgoed Oudenbosch. Het is het laatste gebouw aan de Grote Cour links van de Sint Louiskapel dat nog niet was gerenoveerd. Door gebrek aan onderhoud en lange leegstand is het gebouw in erg slechte staat aangetroffen bij aanvang van de opgave. Inmiddels is het herstel van de kap van dit rijksmonument voltooid en is het casco weer bestendig voor een nieuwe invulling.  Na de transformatie voldoet het gebouw weer aan alle eisen van deze tijd.

Rijke historie
De Mariabouw kent een rijke historie. Het maakt onderdeel uit van een voormalig kloostercomplex van het jongensinternaat van de broeders van Saint Louis, gelegen in het centrum van Oudenbosch. Het is gevestigd aan een grote binnenplaats, de Grote Cour, met als blikvanger de Kapel van Saint Louis. De afgelopen jaren zijn ook de andere gebouwen van het voormalige instituut aan de Grote Cour al door Woonkwartier gerenoveerd.

Thomas op Kamers
Dit rijksmonument krijgt straks een nieuwe bestemming. Op de begane grond komt kantoorruimte en op de eerste verdieping komt een vestiging van zorgformule Thomas op Kamers van De Drie Notenboomen. Thomas Op Kamers is een kleinschalige woonvoorziening voor (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking, die worden begeleid naar een zo zelfstandig mogelijk leven.

Architectuur

De originele gevels en herkenbare structuur van het gebouw blijven in stand. De zijde van de grote Cour welke aansluit op de Vincentiusbouw wordt in massa weer origineel symmetrisch in balans ten opzichte van de kapel aangesloten. De entree aan parkeerterrein “achter het postkantoor” wordt uitgebreid met een eigentijdse toevoeging waarmee praktisch gezien het gebouw ook toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. Het oorspronkelijk bouwdeel van de zaal kenmerkt zich door later aangebrachte klinknagelspanten welke zijn toegevoegd voor de uitbreiding van de zaal in de hoogte. Deze stalen spanten worden geconserveerd en gaan een prominente rol spelen in de beleving van de nieuwe ruimte. De koninklijke gang heeft nog originele elementen welke worden aangevuld met een terrazzo vloer en ornamentenplafond naar originele tekeningen en haar allure weer terug krijgt. De nieuwe kap van de Vincentiusbouw huisvest straks de nieuwe gezamenlijke huiskamer van Thomas op kamers en wordt voorzien van ranke stalen spanten naar originele tekening. De oude geest van het gebouw gaat voelbaar blijven maar met een nieuwe invulling gaat het weer bestendig de toekomst tegemoet.

 

Richard van Rijen.