’t Rijks Bergen op Zoom

Categorie
Monumenten en Transformaties, Onderwijs
Over dit project

Voor scholengemeenschap ’t Rijks te Bergen op Zoom is VVR architecten de uitdagende opgave aangegaan om de monumentale gebouwdelen van de voormalige R.H.B.S. en de aparte conciërgewoning, te transformeren naar een hedendaagse invulling.

Beide rijksmonumenten zijn getransformeerd naar enerzijds een brugklasgebouw, welke gaat voldoen aan hedendaagse onderwijsbehoefte, anderzijds wordt de bestaande conciërgewoning omgezet naar nieuw gebruik voor kantoor en staffunctie.

Beide gebouwen uit 1884 zijn geheel nageisoleerd en voorzien van de nieuwste ventilatiesystemen waarmee deze gebouwen voldoen aan de hedendaagse norm Frisse scholen klasse B.

de verwarming is onderdeel van stadsverwarming en de verlichting is geheel LED geworden, ook het meubilair heeft een duurzaam karakter, zo zijn de leerling stoeltjes gemaakt van gerecyclede PET flessen.

De nieuwe invulling van de gebouwen is transparant en overzichtelijk en is voorzien van een nieuwe efficiëntere verkeer structuur, werkpleinen, locker ruimte, lokalen met studie nissen en de geheel nieuwe zolderverdieping worden gerealiseerd binnen de contouren van, en met respect voor, het rijksmonument.

Het geheel vormt een spannend spel waar oud en nieuw samen een nieuw leven aangaan.

 

aanvang bouw 2020

opgeleverd febr 2021

artikel schooldomein :

SD33-5 Presikhaaf Schoolmeubelen – RSG ’t Rijks

 

Richard van Rijen